Soorten Pijn
Heb je een been gebroken? Dan is er zg. weefselschade. Je bot is kapot en dat geeft pijn. Pijn noemen we dan specifiek: oorzaak en gevolg zijn duidelijk. Heb je in je vinger gesneden? Dan is de huid kapot en dat doet pijn. Pijn is er voor om je te waarschuwen dat er iets is gebeurt en dat je moet opletten. Het werkt als een alarm systeem.
Dat alarmsysteem wat pijn gebruikt om je te waarschuwen zit grotendeels in je hersenen. Je brein houdt dankzij alle zenuwen die overal in je lijf lopen contact met alle delen van je lichaam. Als er ergens iets fout gaat begint het alarm (vanuit je brein) te loeien.
In normale situaties zal het oorspronkelijke gevaar wat het alarm doet afgaan, weer afzakken of zelfs volledig verdwijnen. Maar soms kan het alarmsysteem ontregelt raken en blijven loeien terwijl de brand al geblust is. Dat wordt sensitisatie genoemd of anders gezegd: het brein blijft overgevoelig.
Therapie is er op gericht om de volumeknop van het alarm te vinden. Begrijpen hoe het werkt, dat is de missie!
Chronische pijn
‘Chronisch’ is een term die in de medische wereld wordt gebruikt om een tijdsbestek van pijn aan te geven. De term ‘chronische pijn’ wordt gebruikt om aan te geven dat de pijn minimaal 3 maanden aanwezig is.
Het zegt dus niets over hoe erg of hoe gevaarlijk de pijn is. Daarnaast zegt het niets over hoe lang het nog kan duren en het zegt ook niets over of het probleem opgelost kan worden. Chronisch is alleen een woord…
A – specifieke pijn
Voel je pijn zonder dat er iets kapot is? We noemen dat in de medische wereld a-specifieke pijn. Het gaat om pijn zonder specifieke oorzaak en het pijnalarm loeit zonder dat de brand is gezien. Wat maakt dat het toch afgaat? Het meest voor de hand liggend is dat het alarm systeem ontregelt is.
Daar gaan we bij de pijnbaas mee aan de slag. Je krijgt van mij de kennis en vaardigheden om dit alarmsysteem opnieuw in te stellen en weer baas over je lijf te worden.